niedziela, 23 grudnia 2012

Mini keksy świąteczne



Tak nam zasmakował keks, że jasnym było, że musi pojawić się na świątecznym stole. Lekko tylko zmodyfikowałam ostatni przepis, by nadać ciastu jeszcze bardziej świątecznego charakteru. Pychotka! :)


Składniki na dwie foremki o średnicy ok. 12 cm:
  • 80 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki ekstraktu pomarańczowego
  • 2 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
  • 80 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść suszonych żurawin (u mnie żurawina z wiśniami)
  • garść innych bakalii (u mnie suszone morele)
Dodatkowo na lukier:
  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru (z górką)
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
  • 2-3 łyżki posiekanych orzechów (dowolnie)



Wykonanie:

W misce ucieramy masło z cukrami na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ucieramy aż masa stanie się jasna i gładka. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i porcjami dodajemy do masy. Przygotowane bakalie łączymy z ciastem. W wysokim naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy pianę z ciastem, mieszamy lekko łyżką.
Ciasto przekładamy do foremek (do 3/4 wysokości) i pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotowanie lukru (jak ciasto już wystygnie, bo lukier szybko zastyga):
Białka ubijamy na sztywną pianę porcjami dodając cukier, na koniec wlewając ekstrakt pomarańczowy.
Przygotowanym lukrem pokrywamy wystudzone keksy i ozdabiamy posiekanymi orzechami lub bakaliami. :)

Smacznego! :)





2 komentarze: