Tak nam zasmakował keks, że jasnym było, że musi pojawić się na świątecznym stole. Lekko tylko zmodyfikowałam ostatni przepis, by nadać ciastu jeszcze bardziej świątecznego charakteru. Pychotka! :)
Składniki na dwie foremki o średnicy ok. 12 cm:
- 80 g masła
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki ekstraktu pomarańczowego
- 2 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
- 80 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść suszonych żurawin (u mnie żurawina z wiśniami)
- garść innych bakalii (u mnie suszone morele)
Dodatkowo na lukier:
- 1 białko
- 1 szklanka cukru pudru (z górką)
- 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
- 2-3 łyżki posiekanych orzechów (dowolnie)
Wykonanie:
Ciasto przekładamy do foremek (do 3/4 wysokości) i pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowanie lukru (jak ciasto już wystygnie, bo lukier szybko zastyga):
Białka ubijamy na sztywną pianę porcjami dodając cukier, na koniec wlewając ekstrakt pomarańczowy.
Przygotowanym lukrem pokrywamy wystudzone keksy i ozdabiamy posiekanymi orzechami lub bakaliami. :)
Smacznego! :)
Ładnie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń