Błyskawiczne, banalnie proste w wykonaniu i naprawdę smaczne ciasto-deser. :)
Kilka prostych składników, niewiele czasu potrzebnego na przygotowanie, niepotrzebny piekarnik.
To ciacho po raz pierwszy przygotowałam mieszkając jeszcze w akademiku i pamiętam jak zajadałyśmy się nim z moimi współlokatorkami :).
- 200 g herbatników (tak, by pokryć dno blaszki i następnie wierzch ciasta)
- 1 litr mleka
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka kaszy manny
Dodatkowo:
- 100 g czekolady (mleczna lub gorzka wg uznania, ja użyłam gorzkiej)
- 3 łyżki śmietanki 30%
Wykonanie:
Foremkę o wymiarach 40 x 26 cm wykładamy folią aluminiową (spód i boki). Na spód wykładamy herbatniki.
W garnuszku zagotowujemy mleko z cukrem, kakao, dodajemy masło. Mieszamy do połączenia się składników. Do gorącej masy dosypujemy kaszę manną i energicznie mieszając gotujemy całość przez około 3 min (nie przestajemy mieszać, masa lubi się przypalać).
Gorącą masę przekładamy do formy na warstwę herbatników, przykrywamy drugą warstwą herbatników.
Przygotowujemy polewę. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej (w miseczce ustawionej nad garnuszkiem z gotującą się wodą), dodajemy śmietankę, mieszamy do połączenia składników. Gotową polewą oblewamy ciasto. Odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego! :)
Fajny przepis na szybkie ciasto:)
OdpowiedzUsuńsuper sprawa i bez mąki. Już zapisuję przepis!myślę, że spodobałaby ci się nasza nowa akcja
OdpowiedzUsuńGotuj sezonowo!
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo
Muszę w końcu takie zrobić, bo widziałam je już tyle razy, i ciągle kusi mnie bardziej i bardziej :)
OdpowiedzUsuńale świetny przepis :) muszę koniecznie zrobić to ciacho-deser :)
OdpowiedzUsuńRobimy czekoladowo-orzechowe ciacho z grysikiem. Musimy wypróbować i Twoje:)
OdpowiedzUsuńBrzmi świetnie! Znajdę u Was na blogu? :) Podeślij link proooszę :)
UsuńHej. Chyba coś jest pomieszane z proporcjami w tym przepisie, bo mi zamiast zbitej kaszkowej masy- wyszło wodniste kakao...
OdpowiedzUsuńRobiłam kilkakrotnie... zawsze wychodziło. Można dodać więcej kaszy, ale jak zastygnie może być potem nieprzyjemnie zbite i twarde...
UsuńWczoraj robiłam ciasto i oto moja sugestia: na 1l mleka, żeby ciasto było takiej konsystencji jak na zdjęciu trzeba dodać 1 1/2 szklanki kaszki manny
UsuńJak to wyszło, że 200g herbatników na taką blachę? To jest sam spod i 1/4 góry...
OdpowiedzUsuń