środa, 2 stycznia 2013

Czekoladowe ciasto-deser z kaszą manną


Błyskawiczne, banalnie proste w wykonaniu i naprawdę smaczne ciasto-deser. :)
Kilka prostych składników, niewiele czasu potrzebnego na przygotowanie, niepotrzebny piekarnik. 
To ciacho po raz pierwszy przygotowałam mieszkając jeszcze w akademiku i pamiętam jak zajadałyśmy się nim z moimi współlokatorkami :).


Składniki:

  • 200 g herbatników (tak, by pokryć dno blaszki i następnie wierzch ciasta)
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka kaszy manny

Dodatkowo:
  • 100 g czekolady (mleczna lub gorzka wg uznania, ja użyłam gorzkiej)
  • 3 łyżki śmietanki 30%




Wykonanie:


Foremkę o wymiarach 40 x 26 cm wykładamy folią aluminiową (spód i boki). Na spód wykładamy herbatniki.

W garnuszku zagotowujemy mleko z cukrem, kakao, dodajemy masło. Mieszamy do połączenia się składników. Do gorącej masy dosypujemy kaszę manną i energicznie mieszając gotujemy całość przez około 3 min (nie przestajemy mieszać, masa lubi się przypalać).
Gorącą masę przekładamy do formy na warstwę herbatników, przykrywamy drugą warstwą herbatników.



Przygotowujemy polewę. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej (w miseczce ustawionej nad garnuszkiem z gotującą się wodą), dodajemy śmietankę, mieszamy do połączenia składników. Gotową polewą oblewamy ciasto. Odstawiamy do ostygnięcia.

Smacznego! :)

10 komentarzy:

  1. super sprawa i bez mąki. Już zapisuję przepis!myślę, że spodobałaby ci się nasza nowa akcja
    Gotuj sezonowo!
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę w końcu takie zrobić, bo widziałam je już tyle razy, i ciągle kusi mnie bardziej i bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale świetny przepis :) muszę koniecznie zrobić to ciacho-deser :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robimy czekoladowo-orzechowe ciacho z grysikiem. Musimy wypróbować i Twoje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi świetnie! Znajdę u Was na blogu? :) Podeślij link proooszę :)

      Usuń
  5. Hej. Chyba coś jest pomieszane z proporcjami w tym przepisie, bo mi zamiast zbitej kaszkowej masy- wyszło wodniste kakao...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam kilkakrotnie... zawsze wychodziło. Można dodać więcej kaszy, ale jak zastygnie może być potem nieprzyjemnie zbite i twarde...

      Usuń
    2. Wczoraj robiłam ciasto i oto moja sugestia: na 1l mleka, żeby ciasto było takiej konsystencji jak na zdjęciu trzeba dodać 1 1/2 szklanki kaszki manny

      Usuń
  6. Jak to wyszło, że 200g herbatników na taką blachę? To jest sam spod i 1/4 góry...

    OdpowiedzUsuń