czwartek, 10 stycznia 2013

Płatki migdałowe w czekoladzie


Urocze czekoladki, ładnie się prezentują,
 a ich przygotowanie, to tak naprawdę kilka prostych czynności.
 W sam raz, gdy spodziewamy się gości, a nie wystarczyło czasu na przygotowanie czegoś wyjątkowego, bądź też w taki pochmurny, mokry dzień jak dzisiaj, gdy (nie)zwyczajna tabliczka czekolady nie jest w stanie poprawić nam humoru.

Składniki na około 12 sztuk:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • garść płatków migdałowych
  • 50 g gorzkiej czekolady


Wykonanie:

Śmietankę podgrzewamy w rondelku, wrzucamy połamaną na małe kawałki mleczną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Do płynnej masy wsypujemy garść płatków migdałowych (możemy zostawić kilka do przystrojenia) i przekładamy masę łyżeczką do papilotek (malutkich, takich do czekoladek), odstawiamy.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w miseczce nad garnuszkiem z gotującą się wodą) i każdą czekoladkę polewamy łyżeczką gorzkiej czekolady, posypujemy płatkami, chłodzimy w lodówce przez około 15 minut.
Po tym czasie można się już delektować czekoladkami :). Mi udało się zrobić 8 czekoladek, a to przez podjadanie masy z miski... ale co ja na to poradzę? ;)

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz