piątek, 8 lutego 2013

Klasyczne brownies w wersji mini


Uwielbiamy brownies... Intensywnie czekoladowe, bardzo wilgotne, wręcz gliniaste. 
Tradycyjnie to ciacho podaje się pokrojone w zgrabną kostkę, ja proponuję zrobić je w wygodnej formie muffin, co sprawia, że ciasto piecze się jeszcze szybciej i w krótkim czasie można delektować się jego wyjątkowym czekoladowym smakiem.

 Składniki na ciasto:
  • 200 g masła
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
  • 250 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g mąki
  • 40 g kakao 

Wykonanie: 

W małym rondelku, przy niewysokiej temperaturze, rozpuszczamy masło, tabliczkę mlecznej czekolady i pół tabliczki gorzkiej, cały czas mieszając nie dopuszczamy do wrzenia.
Po rozpuszczeniu, odstawiamy na moment do lekkiego przestudzenia - w tym czasie możemy posiekać pozostałą gorzką czekoladę.



Masę czekoladową przelewamy do większej miski, dodajemy cukier, kilka kropel ekstraktu waniliowego i mieszamy dokładnie, powoli wbijając jajka. Gdy uzyskamy gładka masę, dodajemy przesianą z kakao mąkę oraz wrzucamy posiekaną czekoladę.

Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do wysmarowanych masłem zagłębień foremki na muffiny (do pełna, ciasto praktycznie nie rośnie). 
Tak przygotowane formę wkładamy do nagrzanego do 160 st. piekarnika i pieczemy około 20 min


Smacznego! :)

Chocoholiczka 







Wariacje na temat Brownie

10 komentarzy:

  1. A moim ostatnim hitem z kręgu brownies jest ciasto bez szczypty kakao, a z karobem, przepyszne, o wiele bardziej esencjonalne i bardziej czekoladowe- wizualnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie, że tak piszesz :) Właśnie przymierzam się do kolejnej porcji, właśnie z użyciem karobu :)

      Pozdrawiam! :)

      Usuń
  2. Też je kocham <3 w każdej wersji :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszniaste! Takie czekoladooooowe! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadzam się :) mafiny to świetne rozwiązanie, zgrabne, szybkie! I szybciej stygnie (co przyspiesza cały proces od mieszania, do jedzenia :))

    OdpowiedzUsuń
  5. nie miałam okazji jeść jeszcze brownie:(
    Zapewne duża strata..
    Babeczki czaderskie;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Muffinki brownie? Bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nigdy nie robiłam brownie, a muffiny wychodzą mi w sumie całkiem smacznie, więc to chyba idealny przepis na pierwszą próbę ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. To koniecznie musisz spróbować :) Brownies są cudowne. W każdej formie, zakochasz się :)

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń