wtorek, 12 marca 2013

Mazurek z czekoladą, konfiturą porzeczkową i kajmakiem (bez pieczenia)



W trakcie przygotowań do Świąt często jest tak, że brakuje mi piekarnika... :) 
Albo zajmuje go sernik albo jakaś pieczeń :)
Ten mazurek nie zajmie Wam piekarnika, nie zajmie Wam też zbyt dużo czasu ani energii. Można go po prostu zrobić, jak to się mówi, w międzyczasie :).
Polecam, bo jest naprawdę pyszny :)

Składniki:
  • 4 wafle
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 50 g gorzkiej czekolady 70%
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 1 słoiczek konfitury porzeczkowej
  • 1 op. galaretki wiśniowej
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa (lub 50 g mlecznej czekolady i 3 łyżki śmietanki 30%)
  • płatki migdałów do dekoracji



Wykonanie:

Do garnuszka wlewamy śmietankę i połamane na cząstki czekolady. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, ciągle mieszając aż do połączenia składników, odstawiamy. 
W drugim garnuszku podgrzewamy konfiturę z porzeczek, jak tylko zacznie wrzeć, ściągamy z palnika, wsypujemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści.
W oddzielnym garnuszku podgrzewamy mleko skondensowane nieustannie mieszając, aż masa stanie się bardzo gęsta, ok. 15 minut.


Na pierwszy wafel wykładamy masę czekoladową, przykrywamy drugim waflem, dociskamy. Następnie  warstwę dokładnie smarujemy konfiturą z porzeczek, dociskamy kolejnym waflem, na który wykładamy masę kajmakową, przykrywamy ostatnim waflem. 
Oblewamy polewą czekoladową i ozdabiamy płatkami migdałów.

Smacznego! ;)

Chocoholiczka








19 komentarzy:

  1. Jeju, ale bym zjadła teraz chociażby taki maciupeńki kawałeczek tego mazurka...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. I jakie cudne różyczki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Z ta porzeczkowa konfiturą...mmmm...pycha :):)
    Pozdrawiamy serdecznie!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  4. No to ciacho chyba wpadnie na mój stół świąteczny;)Pozdrowionka;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczny mazurek :)
    Widać, że zbliżają się święta, na blogach coraz więcej mazurków się pojawia, ja też muszę zacząć myśleć nad tegoroczną listą wielkanocnych wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł, wafle i mleko skondensowane kojarzą mi się z łakociami u babci, a tu jeszcze tyle dodatków:)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny pomysł! coś na szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. super przepis:) przyda się kiedy mamy mało czasu:D

    OdpowiedzUsuń
  9. przepraszam , czy ktoś może odpowiedzieć na me pytanie ? CZY MOŻNA ŁĄCZYĆ KAJMAK Z PULPĄ JABŁKOWĄ ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm... łączenie, czyli w zmieszać w jedną masę? :) nigdy nie próbowałam :) Ale myślę sobie, że stworzenie ciacha, w którym jedną z mas byłaby owa pulpa, a inną kajmak, może być ciekawym pomysłem :)

      Usuń
  10. raczej to nie jest ciekawy pomysł, ponieważ moja matka to zrobiła i kajmak zamiast się z ciąć , to się rozpływa , czy to jakaś zachodzi reakcja chemiczna ? ( coś jak kiwi z żelatyną )

    OdpowiedzUsuń
  11. może mi ktoś powiedzieć do czego to mleko skondensowane dodać? przepis nie jest jasny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko skondensowane podgrzewamy, tak jak jest to opisane i następnie przekładamy nią wafle - zamiennie nazwane "masą kajmakową" ;-). Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. Mleko skondensowane podgrzewamy, tak jak jest to opisane i następnie przekładamy nią wafle - zamiennie nazwane "masą kajmakową" ;-). Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  12. A czy przekładamy to ciepłymi masami czy już wystudzonymi?

    OdpowiedzUsuń