wtorek, 5 marca 2013

Owoce pod czekoladową kruszonką


Za oknem słońce, temperatury coraz przyjemniejsze... czuć wiosnę! :) 
Mam dla Was zatem propozycję na gorący deser, w sam raz, żeby wyjść na balkon, czy taras z ciepłą herbatką, kocem i owocami pod czekoladową kruszonką :)

Składniki na dwie porcje:
  • dwie garści owoców (użyłam mrożonych czerwonych owoców)
  • 20 g gorzkiej czekolady
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła (+ 1 łyżeczka nieroztopionego do wysmarowania foremek)



Wykonanie:

Żaroodporne foremki smarujemy masłem, wrzucamy owoce.

Siekamy czekoladę i obsypujemy nią owoce.

W misce łączymy ze sobą składniki suche: mąkę, kakao i cukier, dodajemy roztopione masło, mieszamy, najlepiej palcami, tworząc grudki kruszonki.



Gotową kruszonką obsypujemy owoce i wkładamy na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, lub 25 minut, jeżeli użyliśmy owoców mrożonych (tak jak ja tym razem).

Smacznego! :)

Chocoholiczka







8 komentarzy:

  1. pyszności:) chętnie bym zjadła coś takiego teraz do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. o matko! jak to obłędnie wygląda *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) polecam wypróbować, naprawdę błyskawiczny i kilku składnikowy deser :)

      Usuń
  3. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis, wygląda obłędnie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil, więc nie odmawiaj sobie tej przyjemności! :)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń