wtorek, 18 października 2011

Czekoladowe ciasto z musem jabłkowym


Po bardzo słodkich ciasteczkach karmelowych przyszła pora na coś odrobinę mniej słodkiego i z jesiennymi owocami, w tym wypadku z jabłkami. Mięciutkie, intensywnie czekoladowe ciasto przełożone delikatnym domowym musem jabłkowym, który sprawia, że ciasto staje się lekko wilgotne. Pychota!

Składniki na ciasto:
  • 4 jajka
  • szklanka cukru pudru
  • 160 g miękkiego masła
  • 5 opakowań budyniu czekoladowego (1 op. = 45g)
  • łyżka kakao w proszku
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 Masa do przełożenia:
  • mus jabłkowy wysmażony lub dobrze wysmażona konfitura z jabłek (u mnie mus "niewysmażony", nawet z małymi kawałkami jabłek, smakuje pysznie, ale niełatwo sprawić, by ładnie "leżał" między warstwami ciasta)
 Polewa:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady 
lub dowolnie: tylko cała gorzka czekolada (100 g), bądź tylko mleczna. Ciasto nie jest bardzo słodkie, więc spokojnie można użyć tylko mlecznej czekolady.


Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem na puch, dodając stopniowo po jednym jajku w czasie ucierania. Do puszystej masy przesiewamy przez sito budynie wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia, lekko wyrabiamy.

Przekładamy do formy (okrągłej o średnicy 24 cm, lub kwadratowej o boku 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez około 35-40 minut (piekłam krócej), do tzw. suchego patyczka.

Ostudzone ciasto przekrawamy przez środek, przekładamy dość grubą warstwą jabłkowych konfitur (musu) i nakrywamy wierzchnią warstwą ciasta.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto. Można posypać delikatnie cynamonem.

Smacznego! ;)


9 komentarzy:

  1. Dziękuję :))) Kuszenie usprawiedliwione zdrowymi jabłuszkami XD
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, ten mus świetnie mi pasuje do czekolady

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj,
    napisała do mnie Właścicielka blogu kuchniasowy.
    Nie podajesz adresu kontaktowego.Ona prosi o udostępnienie opcji komentowania u Ciebie z adresem URL.

    OdpowiedzUsuń
  4. hmm... jestem początkującą blogowiczką ;) nie wiedziałam, że jest jakiś problem z komentarzami... już uzupełniłam profil, mój adres już tam jest, czy powinnam zrobić coś jeszcze? ;)
    Dziękuję za informację ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale kusisz. To połączenie jest świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To ja się dobijałam do Ciebie i poprosiłam przez Amber o wprowadzenie takiej opcji, bo nie mogłam się tutaj dopisać! Teraz jest ok:)
    Będę na pewno stałą "klientką" bo czekolada to jest to, co też lubię bardzo, bardzo:)
    Ciacho pyszne, takie rozpływające się, cudo!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Miło mi będzie Cię tutaj gościć Sowa ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę je koniecznie upiec, bo moje dzieci mają już dość szarlotek i domagają się czekolady w cieście.

    OdpowiedzUsuń