czwartek, 17 listopada 2011

Ciasto czekoladowe z delikatnym kremem pomarańczowym


Kolejne klasyczne połączenie, tym razem czekolada - w wilgotnym, mięciutkim cieście - i pomarańcze - w delikatnym kremie. Do tego połączenia smaków nikogo zapewne namawiać nie muszę, więc polecam jedynie wypróbować to zestawienie w tym wydaniu, naprawdę warto.


Składniki na ciasto: 
  • 200g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 200g masła
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3-4 łyżki ciepłej wody
Składniki na krem waniliowy:
  • 450 ml mleka
  •  50 ml soku z pomarańczy
  • otarta skórka z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 1 kostka masła
  • 1 żółtko
Dodatkowo:
  • 60 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki słodkiej śmietany 30%



Wykonanie:

Ciasto: Mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone masło oraz całe jajka i wszystko dokładnie ucieramy. Na końcu dosypujemy cukry i wlewamy wodę. Ucieramy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Ciasto powinno być puszyste i dość gęste.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Blachę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie równomiernie przekładamy do niej ciasto.

Pieczemy w 180°C 15-20 minut, sprawdzając patyczkiem (u mnie dokładnie 20 minut). Gotowe ciasto chwilę studzimy, a przecinamy na pół i zostawiamy do całkowitego do ostudzenia.
 

Krem: Pół szklanki mleka mieszamy z żółtkiem, mąką i mąką ziemniaczaną. Pozostałą część mleka zagotowujemy z cukrem. 
Gotujemy budyń wlewając rozczyn z mąki do gotującego się mleka. Studzimy. Dodajemy powoli sok pomarańczowy, mieszamy. Masło ucieramy i dodajemy ostudzony budyń ciągle mieszając (najlepiej mikserem). Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego i delikatnie mieszamy krem.
Gotowym kremem przekładamy wcześniej upieczone ciasto. Na koniec rozpuszczamy czekoladę z odrobiną śmietany i polewamy nią ciasto.

Gotowe ciasto, przed podaniem, powinno się chłodzić minimum dwie godziny w lodówce, u nas oczywiście od razu MUSIAŁO ;) zostać podane ;)

Smacznego! ;)

7 komentarzy:

  1. Co za widoki!
    Niesamowicie sugestywnie drażnisz moje kubki smakowe...

    OdpowiedzUsuń
  2. Patrze i sie slinie. Czekolada i pomarancze - te prawdziwe, nie jakies sztuczne aromaty - to niebianskie polaczenie!

    OdpowiedzUsuń
  3. zjadlabym na sniadanko takie cudo:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Mrau! Jak tu czekoladowo! Obłęd! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ale niebezpiecznie czekoladowe ;]
    grzeszna pokusa!

    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam połączenie czekolada - pomarańcza:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mnie namawiać w ogóle nie trzeba - wkładam je do buzi w całości :D NIEBO!

    OdpowiedzUsuń