środa, 16 listopada 2011

Muffiny cytrynowe z białą czekoladą, konfiturą porzeczkową i cukrową skorupką


Zasmakowały nam cytrynowe muffiny. Chciałam je jedynie nieco ubogacić, dodać akcent w postaci konfitury porzeczkowej... A żeby nie było za kwaśno, z pomocą słodkiej białej czekoladzie przyszła cukrowa skorupka, która dodatkowo wspaniale współgra z mięciutkim ciastem muffinkowym.
Ta wersja zasmakowała nam jeszcze bardziej... Na pewno będę do niej wracać.

Składniki na 12 sztuk:
  • 250 g mąki
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki sody
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek maślanki
  • 2 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • kilka kropel aromatu cytrynowego (opcjonalnie)
  • 100 g posiekanej białej czekolady
  • 12 łyżeczek konfitury porzeczkowej
  • odrobina cukru do posypania wierzchów muffinek (jeszcze przed pieczeniem)

Wykonanie:

Blaszkę do muffin wykładamy papilotkami. Piekarnik nastawiamy na 180 st.

W jednej misce mieszamy ze sobą składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę, w drugiej natomiast wszystkie składniki mokre: jajka, maślankę, olej, sok z cytryny, skórkę z cytryny i ewentualnie aromat cytrynowy. Do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy aż do połączenia, dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy krótko.



Każdą papilotkę wypełniamy do połowy ciastem,  następnie delikatnie kładziemy po 1 łyżeczce konfitury i jeszcze po 1 łyżce ciasta na górę. Następnie delikatnie obsypujemy wierzchy muffin odrobiną cukru (po 1/3 łyżeczki na każdą), po czym wkładamy blaszkę do piekarnika i pieczemy około 25 minut - aż się pięknie zezłocą.
Gotowe muffiny wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy jeszcze na 5 minut w blaszce, po czym studzimy zupełnie na metalowej kratce.

Smacznego! ;)


10 komentarzy:

  1. Jak z cytryną i porzeczką to pozwól że jednego chapnę bo inaczej nie zasnę. Uwielbiam cytrynowe smaki a porzeczka to moje uwielbienie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne to porzeczkowo czekoladowe połaczenie!:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kwasne i slodkie - uwielbiam takie polaczenia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Słodycz czekolady i kwaśność porzeczki - genialne;)

    OdpowiedzUsuń
  5. O kurczę, totalny misz masz!! Nigdy nie jadłam takich muffinów, ale ta konfitura w środku... kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie wygląda ta skorupka. Muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. właśnie piekę wersję z powidłami śliwkowymi. Już nie mogę się doczekać jak jednego chapsnę! świetny przepis! dziękuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powidła śliwkowe? Na pewno wyszło przepysznie!!! Sama muszę wypróbować z powidłami :)

      Usuń
    2. były fantastyczne, od tamtego czasu są na stałe w moim repertuarze! dzieki!

      Usuń
    3. Bardzo bardzo się cieszę! :) Pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń