wtorek, 4 września 2012

Muffiny z czekoladowymi paluszkami



Mięciutkie, waniliowe muffiny z kruchą niespodzianką w postaci rewelacyjnych paluszków - nie słonych a w czekoladzie i to podwójnych (idealne dla mnie!). Wyjątkowo prosty i szybki przepis, dodatkowo muffiny wyglądają ciekawie :)



Składniki na 14 sztuk: 
  • 1 op. Podwójnych Czekoladowych Paluszków BeerFingers
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią (lub cukru waniliowego)
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 250 ml maślanki


Wykonanie:

Czekoladowe paluszki kruszymy na kawałki około 2 cm, zostawiając kilka do ozdobienia gotowych muffin. Mieszamy pokruszone z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą.

Jajko mieszamy z cukrami, olejem i maślanką. Do mokrych składników dodajemy suche i szybko mieszamy.


Papilotki wypełniamy ciastem i pieczemy przez około 20-25 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.

Po upieczeniu wyciągamy muffiny z piekarnika, jednak pozostawiamy na kilka minut w formie, żeby nie straciły kształtu.

Jeszcze ciepłe ciastka przystrajamy kawałami paluszków - czekolada się na nich rozpuści i przyklei paluszki do muffin.

Smacznego! :)


5 komentarzy:

  1. o super zastosowanie, one są takie pyszne, że lubię je podchrupywać na sucho ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te paluszki są przepyszne :-) A w środku te karteczki z cytatami bardzo fajne. :-) Muffinki bardzo apetycznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapomniałam zupełnie o tych karteczkach! Są naprawdę super, chowam wszystkie! :)

      Usuń